ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

 


Το ΚΕΛ Μαρκοπούλου στη θέση Ντάγλα


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

 

Σχετικά με τη διαβούλευση που έχει αναρτηθεί στο site του δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο:

«Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ)Κορωπίου – Παιανίας, Έργα Συλλογής και Μεταφοράς Ακαθάρτων Υδάτων του κεντρικούκαι νότιου τμήματος Ανατολικής Αττικής σε περιοχές των Δήμων Κρωπίας, Παιανίας,Παλλήνης (νοτίως της ΔΠΛ Υμηττού), Σαρωνικού και Μαρκόπουλου (οικ. Χαμολιάς)της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και Έργα Επαναχρησιμοποίησης –Διάθεσης των Επεξεργασμένων Λυμάτων»

Εχω να πω τα εξής:

Για ποιο λόγο πρέπει να λύματα Σαρωνικού να κάνουν τουρισμό 30 και πλέον χιλιομέτρων με χρήση 13 μεγάλων αντλιοστασίων. Ποιος θα πληρώνει τα έργα κατασκευής και το ρεύμα λειτουργείας τόσων αντλιών;

Η ρήση: ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ – ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ είναι πυξίδα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε την εποχή της αστάθειας και της κλιματικής κρίσης. Με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών του δήμου μας, αλλά και των δημοτών του γειτονικού δήμου Σαρωνικού, προτρέπω τους κατοίκους του δήμου Μαρκοπούλου να δηλώσουν κατά την ηλεκτρονική διαβούλευση σαφή προτίμηση στο Σενάριο 1: Νέο ΚΕΛ Παλαιάς Φώκαιας, όπως περιγράφεται στη σελίδα 249 της Μ.Π.Ε. του έργου (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). Δηλαδή στη λύση να φτιαχτεί ΚΕΛ για να λύματα του Δήμου Σαρωνικού στα παράλια του δήμου στην Παλαιά Φώκαια και συγκεκριμένα στη θέση Γερακίνα. Η λύση αυτή είχε μελετηθεί και εγκριθεί παλαιότερα από την ΕΥΔΑΠ.


Το ΚΕΛ Παλαιάς Φώκαιας, όπως φαίνεται στην Μ.Π.Ε. υπό διαβούλευση


Οι λόγοι είναι οι παρακάτω:

1.       Η λύση αυτή είναι η πιο οικονομική και απλή τόσο όσον αφορά τα έργα που πρέπει να γίνουν αλλά και όσον αφορά το χρόνο λειτουργίας. Εχει τα λιγότερα αντλιοστάσια και μάλιστα μικρής ισχύος μιάς και το ΚΕΛ θα βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο, κοντά στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει και λιγότερα έργα υποδομής αλλά και σημαντικά μικρότερη κατανάλωση ρεύματος των αντλιών καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του έργου.

2.       Λύνει το πρόβλημα της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων εντός του δήμου Σαρωνικού με ευθύνη τόσο της κατασκευής όσο και της λειτουργία όλων των υποδομών εντός του δήμου αυτού.

3.       Η εναλλακτικές που υπάρχουν για τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων είτε στη θάλασσα του Σαρωνικού είτε/και για άρδευση χωραφιών, ψηλότερα προς την Ανάβυσσο, όπως αναφέρει η μελέτη, είναι θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει και να αποφασίσουν σχετικά οι δημότες Σαρωνικού.

4.       Υπάρχει και η δυνατότητα το ΚΕΛ Παλαιάς Φώκαιας να δεχθεί ακόμα και λύματα της περιοχής  των Καλυβίων με αγωγούς που θα τα μεταφέρουν με ΒΑΡΥΤΗΤΑ χωρίς αντλιοστάσια και κατανάλωση ρεύματος, μιάς και το ΚΕΛ θα βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, σε χαμηλό υψόμετρο κοντά στον οικισμό της Παλαιάς Φώκαιας.

Όλα τα άλλα σενάρια: Σενάριο 2: Υφιστάμενο ΚΕΛ Μαρκόπουλου, Σενάριο 3: Υφιστάμενο ΚΕΛ Ψυττάλειας, Σενάριο 4: Νέο ΚΕΛ Καλυβίων και Σενάριο 5: Υφιστάμενο ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας αποτελούν πανάκριβες, πολύπλοκες και ασύμφορες λύσεις τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Αμέτρητα μεγάλα αντλιοστάσια και χιλιόμετρα αγωγών ακαθάρτων πρέπει να κατασκευαστούν χωρίς λόγο. Τεράστια θα είναι και η κατανάλωση ρεύματος κατά τη λειτουργία του έργου για να μεταφερθούν τα λύματα ψηλότερα και σε μεγάλη απόσταση. Τι θα γίνεται σε περιόδους διακοπής ρεύματος;

Με τις πολύπλοκες λύσεις των Σεναρίων 2 - 5 επιβαρύνονται άλλοι δήμοι για ένα πρόβλημα που εύκολα, σύγχρονα με ασφάλεια και οικονομικά μπορεί να επιλυθεί τοπικά εντός του δήμου Σαρωνικού με το Σενάριο 1: Νέο ΚΕΛ Παλαιάς Φώκαιας, όπως περιγράψαμε παραπάνω.


Ο δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας και ειδικά η Χαμολιά έχουν ήδη δεχθεί αρκετά από τα λύματα των γύρω δήμων.

Όχι άλλα σενάρια, μέχρι εδώ!


ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. / ΜΒΑ

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη: ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΖΩΗ με υποψήφια δήμαρχο τη ΖΩΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ.



Το ΚΕΛ Παιανίας - Κορωπίου δίπλα στο Αεροδρόμιο




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καθαρισμός γερμανικών πολυβολείων. Μεγάλη Πέμπτη 2-Μαίου-2024

To "μονοπάτι των πειρατών": Κρυμμένο μπροστά στα μάτια μας!

Ρέμα Μαρκοπούλου - Ενα προδιαγεγραμμένο έγκλημα;